20 Nisan 2024 Cumartesi

Mustafa Kemal Atatürk

15.02.2022 Aydın Kestanesinin Dünü, Bugünü ve Geleceği, Çalıştayda Konuşuldu

15.02.2022  Aydın Kestanesinin Dünü, Bugünü ve  Geleceği, Çalıştayda Konuşuldu

Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi koordinatörlüğünde “Kestane Çalıştayı” düzenlendi.

Bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan Avrupa Birliği Tescilli Aydın Kestanesi’nin “Dünü, Bugünü ve Geleceği” temalı düzenlenen Kestane Çalıştayı’nda sektörün mevcut durumu ve geleceği konuşuldu.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’un açış konuşmalarıyla başlayan Kestane Çalıştayı’nda ilimizin ve bölgemizin önemli tarımsal ihracat ürünleri arasında yer alan ve Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini alan Aydın Kestanesinin ilimiz ekonomisine sağladığı katkılar aktarıldı. Çondur,” Ülkemiz kestane ağacı varlığının %30,9’u ilimizde yer almakta olup Türkiye kestane üretiminin %33,5’lik kısmını ilimiz tek başına üretmektedir. Kırsalda kalkınmanın istikrarı ve ülkemiz ekonomisine katkı sunması sebebiyle üreticilerimiz başta olmak üzere, tüccarımız ve ihracatçılarımıza maksimum fayda sağlayacağını düşündüğümüz bu çalıştayımızda, kestanenin üretiminden pazarlama sürecine kadar yaşanılan sorun ve çözüm önerileri, ticari değeri ve markalaşma süreci konunun uzmanları tarafından paylaşılacaktır. Bu sebeple gerçekleşen kestane çalıştayımızın verimli geçmesini, çalıştay sonunda hazırlanacak olan raporun ise kentimizin önemli tarımsal ürünlerinden olan kestane için fayda sağlamasını temenni ediyorum ”dedi.

Kestanenin ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sunulmasının önemine vurgu yapan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “2020 FAO verilerine göre dünya kestane üretiminin yaklaşık olarak 2 milyon 232 bin ton olduğunu biliyoruz. Bu üretimin yüzde 75’i Çin’de gerçekleşmekte ve Çin’den sonra da özellikle ülkemiz dünyada 76 bin tonluk üretimi ile dördüncü sırada yer almaktadır” dedi. Aydın ilinin önemli kestane üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Aksoy, 25 bin 506 ton kestane üretimiyle de Aydın ilinin birinci sırada yer aldığını söyledi.

Aksoy, “İl geneline baktığımızda Aydın’da 12 ilçemizde 7 bin 800 dekarlık bir alanda 5 bin üreticimiz kestane ile ilgilenmektedir. Özellikle ilçelerimiz de Nazilli üretim alanı itibariyle 3 bin 220 hektarlık bir alan ve üretim miktarıyla da 11 bin 450 ton ile birinci sırada yer almaktadır. Kestane üretimi yapılan alanlara baktığımızda da üretim yapılan alanların yüzde 38’inin de organik tarım yapılan alanlardan oluştuğunu Aydın ilinde ifade edebiliriz ”dedi. 

Açış konuşmalarının ardından ilk oturum Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Çalıştayın ilk oturumu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Doç.Dr. Saime Seferoğlu’nun Kestanede Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır? sunumu ile başladı. Günümüzde kestane yetiştiriciliğinin bölgemizdeki yabani karakterdeki kestanelerin aşılanması ile tarıma kazandırıldığını dile getiren Seferoğlu, kestanenin iklimsel özelliklerine, yetiştiricilikteki toprak tercihlerine değindi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Kestane Yetiştiriciliğinde Son 28 yılı ve Geleceğe Projeksiyonu Prof Dr.Engin Ertan tarafından aktarıldı. Ertan,  ülkemizde kestane üretiminde ilk sırada yer alan ilimizin üretim potansiyeli nedeniyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yapılan çalışmaları paylaştı. Genel olarak ıslah, çoğaltma ve yetiştirme teknikleri, döllenme biyolojisi, fizyoloji, muhafaza ve pazara hazırlama vb konularında yürütüldüğünü ve bu kapsamda elde edilen sonuçlara ilişkin net bilgilerin verilmesinin amaçlandığını ifade eden Ertan, bilimsel araştırmaların yanı sıra, Aydın ili kestane yetiştiriciliği konusunda bölgeye ve üreticilere katkı sağlamak açısından gerek coğrafi işaret tescil sürecine değindi.

Önemli Kestane Zararları ve Çözüm Önerileri konulu sunumunda yaşanan hastalık ve çözüm önerilerine değinen Prof.Dr. Mehmet Karagöz, kestane yetiştirme alanlarında hastalık ve zararlılardan dolayı hem verimde büyük kayıplar olduğunu hem de ağaçlarda kuruma sonucu büyük oranda ölümler meydana geldiğini belirtti. Karagöz, kestane alanlarındaki zararlının mücadelesinde arazinin topografik yapısı ve ağaçların yüksekliğinin kimyasal mücadeleyi mümkün kılmadığını, zararlıların yaşam yerleri ve davranışlarının da kimyasal mücadeleyi olumsuz etkilediğini ifade ederek çözüm önerileri konusunda bilgilendirmede bulundu.

Kestane Kanseri ile Mücadele ve Çözüm Önerileri başlıklı sunumunu gerçekleştiren Prof.Dr. Ömer Erincik Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Kestane Kanseri üzerine yapılan bilimsel çalışmalar konusunda bilgi verdi. Günümüzde, deneme ve demonstrasyon amaçlı biyolojik mücadele uygulamalarına birçok üretici bahçesinde devam edilmekte ve %90’ın üzerinde başarı ile sonuçlanan uygulamalar gerçekleştirildiğini ifade eden Erincik, Aydın ilinde kestane kanseri probleminin çözümünde yüksek fayda sağlayacak potansiyele sahip olan çalışmalara sunumunda yer verdi.

Kestane Yetiştiriciliğinde Mekanik Hasat Olanakları başlıklı sunumu ile geleneksel ve mekanik hasat yöntemlerini anlatan Doç.Dr. Türker Saraçoğlu,  mekanik hasatta kullanılan makinalar tanıtarak, hasatta etkili olan parametreler açıkladı. Kestanenin mekanik hasadına yönelik yapılan araştırmalar hakkında da bilgi veren Saraçoğlu, mekanik hasadın gelişim sürecinde iş verimliliğini arttıracağını ifade etti.

Gelecekte Tarım konulu sunumunu gerçekleştiren TABİT Ar-GE Müdürü Orhan Kurt,  tarımda teknolojinin öneminden bahsetti.  Günümüzde ileri teknolojinin büyük yatırımcılara sağladığı olanakları kırsalda tarım sektörü ile buluşturarak, küçük üreticilerin verim ve kârlılığının artırılması hedeflediklerini ifade etti.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu’nun moderatörlüğünde soru ve cevap bölümü ile I.oturum sona erdi.

Kestanenin Ticari Değeri, AR-GE Çalışmaları ve Desteklemeler Konuşuldu

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Prof. Dr. Serap Açıkgöz moderatörlüğünde gerçekleştirilen Kestane Çalıştayı’nın II. oturumu, Tarım ve Orman Bakanlığı İncir Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Birgül Ertan’ın Kestane ile İlgili Ar-Ge Çalışmaları konulu sunumu ile başladı. Ertan, Ülkemizde yapılan kestane seleksiyon çalışmaları ve Ar-Ge projeleri konusunda bilgilendirmede bulundu. Akkes Aksu Kestane Firma Sahibi Mustafa Çetin,  kestane ihracatı yapan firma olarak yaşadıkları süreci paylaştı.

Aydın İli Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Yakup Ezber’in Kestanenin Sofralara Yolculuğu sunumu ile devam eden II. oturumda Ezber,  kestanenin işlenerek mamul madde haline getirilmiş haliyle pazarlanması halinde daha çok gelir getireceğini ve istihdama katkı sağlayacağını ifade etti.

KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger,  KOSGEB tarafından sunulan destekleme çalışmalarından bahsetti. Çalıştayın son oturumu ise Buharkent Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Naim Özdamar tarafından gerçekleşti. Kestanenin Ticari Değeri konulu sunumunu gerçekleştiren Özdamar, kestanenin ticari değerinin arttırılması için alınması gereken önlemlerden bahsetti.

Gerçekleşen sunumların ardından katılımcıların yöneltmiş olduğu sorular cevaplandırılarak Kestane Çalıştayı’na ilişkin sonuç ve değerlendirmede bulunuldu.

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı