30 Mayıs 2025 Cuma

Mustafa Kemal Atatürk

27.05.2025 Proje Evi Kooperatifi “İklim Dirençli Doğa Dostu Zeytincilik Eğitimlerinin İlkini Aydın’da ,Aydın Ticaret Borsası İş Birliğiyle Gerçekleştirdi

27.05.2025 Proje Evi Kooperatifi “İklim Dirençli Doğa Dostu Zeytincilik Eğitimlerinin İlkini Aydın’da ,Aydın Ticaret Borsası İş Birliğiyle Gerçekleştirdi

27 Mayıs 2025’te Proje Evi Kooperatifi tarafından Avrupa Birliği’nin desteği, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Slow Food ortaklığıyla yürütülen “Anatolivar - Anadolu’da Zeytin Üreticisi Toplulukların Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında, Aydın Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen eğitimde akademisyenler ve uzmanlar ile iklim krizi çağında doğa dostu zeytinciliğin nasıl gerçekleştirileceği konuşuldu, çeşitli atölye çalışmaları yapıldı.

Yoğun olarak üreticiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılım gösterdiği eğitimin sabah oturumunda ilk sözü, Aydın Ticaret Borsası Marka, Patent ve Proje Memuru Emine Ceylan Özdemir aldı. Özdemir, “Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri İçin Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm Rehberi”ni tanıttı. Ardından, Proje Evi Kooperatifi’nden Itri Levent Erkol, iklim değişikliğine karşı dirençli bir zeytincilik için biyoçeşitliliğin korunmasının önemini ve bu kapsamda yürütülen çalışmaları aktardı.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Fakültesi’nden Prof. Dr. Mesut Kırmacı, zeytin bahçelerinde doğal bitki örtüsünün korunmasının ekolojik rolünü anlattı. ADÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Engin Ertan ise, abiyotik stres koşullarının zeytin yetiştiriciliğine etkileri ve çözüm yolları üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Öğleden sonraki oturumda, Proje Evi Kooperatifi Anatolivar Projesi Koordinatörü Alen Mevlat, iklim krizi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde zeytincilik sektörünün mevcut durumunu analiz eden proje araştırma sonuçlarını paylaştı. Organik zeytin ve zeytinyağı üreticisi Değirmen Eko Yatırım AŞ Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tonbul, organik üretim deneyimlerini ve iklimle uyumlu üretimin sağladığı faydaları katılımcılarla paylaştı.

Eğitimin son bölümünde, Onarıcı Tarım Uygulayıcısı ve Danışmanı Edwin Clarke tarafından “İklime Dirençli Zeytincilik İçin Toprak Sağlığı” başlıklı bir sunum ve atölye çalışması gerçekleştirildi. Bu çalışmada; üzeri malçla kaplı toprak, doğal bitki örtüsüne sahip toprak ve çıplak toprak olmak üzere farklı zeminlerin yağmurla su tutumu, erozyon, verimlilik ve toprak sağlığı üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak incelendi.

Program, Aydın Ticaret Borsası Zeytinyağı Tadım Paneli Başkanı Yusuf Küçük’ün sunumuyla sona erdi. Küçük, iklim değişikliğinin zeytinyağı kalitesine etkilerini anlattıktan sonra, Aydın’a özgü çeşitlerle zeytinyağı tadım etkinliği düzenledi.

Eğitimle ilgili değerlendirmelerde bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, şu ifadeleri kullandı:

“İklim krizinin tarımsal üretime etkileri artık inkâr edilemez boyuta ulaşmıştır. Bu doğrultuda düzenlenen eğitimlerin, akademik bilgiyle sahadaki deneyimi birleştirmesi açısından son derece değerli olduğuna inanıyoruz. Zeytinciliğin ülkemizdeki en önemli merkezlerinden biri olan Aydın’da, sürdürülebilir ve iklim dirençli üretim modellerini yaygınlaştırmayı hedefleyen bu tür çalışmalar, hem doğal kaynaklarımızın korunması hem de üreticilerimizin geleceğe hazırlanması bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu anlamlı organizasyonda emeği geçen başta Proje Evi Kooperatifi olmak üzere tüm proje ortaklarına ve kıymetli katılımcılara teşekkür ederiz”dedi.

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı