19 Nisan 2024 Cuma

AYDIN TİCARET BORSASI “1.DÜNYA ZEYTİN GÜNÜNDE” ZEYTİNYAĞI TADIMI YAPTIRDI TÜRK TARİH PROFESÖRÜ İLBER OLTAYLI ZEYTİNYAĞININ TADINA BAKTI

Bu yıl birincisi ilan edilen Dünya Zeytin Günü kutlamaları kapsamında, Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından organizasyonu yapılan, Aydın Ticaret Borsası tarafından desteklenen “Bir Zeytin Dalı Yeter” Etkinliği Urla’da gerçekleşti.
Kutlama programı çervesinde gerçekleştirilen organizasyonda, Aydın Ticaret Borsası Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council / IOC ) tarafından akredite olan Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli Başkanı Burcu Keser, tadım uzmanları Yusuf Küçük ve Aysun Uğur tarafından, tüketicilere kaliteli zeytinyağını nasıl ayırt edebilecekleri, kaliteli zeytinyağında olması ve olmaması gereken özellikler hakkında bilgiler verildi.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı; 1 .Dünya Zeytin Günü Etkinlikleri kapsamında amacımız Zeytin ve zeytinyağına dikkatleri çekmektir. Ülkemiz zeytin üreticisi ülkeler arasında yer almasına karşın, tüketim aşamasında maalesef hala gerilerdeyiz. Aydın Ticaret Borsası olarak yaptığımız Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması projelerimiz ile Zeytinyağı” tanıtımına ağırlık verdik. Amacımız kişi başına düşen zeytinyağı tüketiminin arttırılmasıdır. 1.Dünya Zeytin Günü etkinlikleri kapsamında ziyaretçilere kaliteli zeytinyağını nasıl ayırt edebilecekleri, kaliteli zeytinyağında olması ve olmaması gereken özellikler hakkında bilgiler verilerek, sağlıklı ve bilinçli tüketicilerin artmasına katkı sağlamaya çalışılmıştır. İfadelerine yer verdi.

Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması Projesi: Aydın Ticaret Borsası tarafından başvurusu yapılarak, İstanbul Ticaret Borsası, Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ve AYTB Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. ortaklığındaki, KOSGEB Başkanlığı tarafından desteklenmeye uygun görülmüştür. 24 ay sürecek olan projenin 13 aylık süreci tamamlanmış olup zeytinyağı tüketimi az olan 13 il de (Samsun, Edirne, Tekirdağ, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Konya, Ankara, Sivas, Erzincan, Giresun, Elazığ, Kütahya) tadım ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilerek, tüketiciler kaliteli zeytinyağını nasıl ayırt edebilecekleri, kaliteli zeytinyağında olması ve olmaması gereken özellikler hakkında bilinçlendirilmiş, tadım kriterleri ve kimyasal özelliklerine gore üstün kalitede olan zeytinyağının tanınırlığını, bilinirliğini arttırmaya ve kişi başı düşen iç tüketim miktarının ve Pazar payının artmasına katkıda bulunulmuştur. Projenin 2. ayağında, Kasım ayından itibaren her ay olmak üzere Nisan ayına kadar tanıtım etkinlikleriyle birlikte eğitim etkinliklerine başlanmıştır. İlk eğitim “Satış – Pazarlama Eğitimi” 28-29 Kasım 2016 tarihlerinde, ikinci eğitimimiz “Dış Ticaret Eğitimi” ise 15-16 Aralık tarihlerinde Aydın Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleşecektir.