18 Nisan 2024 Perşembe

Mustafa Kemal Atatürk

03.11.2021 Aydın Ticaret Borsası’nda Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Sorunları Konuşuldu

03.11.2021 Aydın Ticaret Borsası’nda Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Sorunları Konuşuldu

Aydın Ticaret Borsası’nda 2021/2022 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı düzenlendi.

Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2021/2022 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı’na Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel, Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı M. Kadri Gündeş, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, oda/borsa başkanları, ziraat odası başkanları ve sektör temsilcileri katılım sağladı.

Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleşen zeytin ve zeytinyağı sektör toplantısında üyelerin sektörde karşılaştıkları sorunlar ve talep ettikleri konular üzerine istişarelerde bulunuldu.

Zeytin ve Zeytinyağı Sektör toplantısının açış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, zeytin ve zeytinyağı üretiminin, ülkemizde en önemli tarım faaliyetlerinden biri olduğunu beraberinde ilimiz ekonomisine önemli bir katma değer sağladığını ifade ederek ülkemizin, zeytinyağı üretiminde dünyada 4.sırada, ilimizin ise ülkemiz zeytinyağı üretiminde 1.sırada yer aldığını belirtti.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur,” Ülkemizde sofralık zeytin ağacı varlığının %9,5’i ilimizde yer almakta ve ilimiz %17,6 oranı ile ülkemiz sofralık zeytin üretimine tek başına katkı sağlamaktadır.  Ülkemizde yağlık zeytin ağacı varlığının %15,2 ‘si ilimizde yer almakta olup Türkiye yağlık zeytin üretiminin %9,3’ünü ilimiz tek başına üretmektedir” dedi. Çondur, 2020-2021 sezonunda zeytinde toplam 150 milyon 143 bin dolar ihracat gerçekleştiğini ilimizin ise 2020 yılı ihracatında ülkemize yaklaşık 24 milyon dolarlık katkı sağladığını ifade etti.

Çondur, 2020-2021 sezonunda Aydın Ticaret Borsası’nda 29.762.016 KG sofralık zeytin işlem gördüğünü ve 2020-2021 yılı zeytin ortalama fiyatının 6.36 TL olduğunu yağlık zeytinde ise 10.346.815 KG işlem gerçekleştiğini yağlık zeytinden elde edilen zeytinyağının ortalama fiyatının ise 21.61 TL olduğunu belirtti.

 

Aydın Ticaret Borsası ‘nın ilimiz tarımsal ürünlerinin ülkemizde ve dünyada bilinirliğinin artması ve markalaşması adına önemli çalışmalarda bulunduğunu ifade eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “Aydın Ticaret Borsası olarak 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu gerçekleştirilen ve 17 Eylül 2020 tarihinde coğrafi işaret tescili alınan Aydın Memecik Zeytinyağı için borsamız, 24 Eylül 2021 tarihinde  Avrupa Birliği tescil başvurusunda bulunmuştur. Bununla birlikte tarımsal ürünlerinin ekonomik katma değerinin artması ve coğrafi işaretler aracılığıyla tescil edilerek koruma altına alınması yönünde Türk Patent ve Marka Kurumu’na Aydın Ticaret Borsası olarak başvurusunu yapmış olduğumuz  Aydın Memecik Zeytini 7 Mayıs 2021 tarihinde, Aydın Yamalak Sarısı zeytininin ise 21 Nisan 2021 tarihinde tescili kabul edilmiştir ”dedi.

 

“Zeytinyağı Sektöründe Depolama Sorununa Çözüm, Lisanslı Depo”

 

Ülkemizde tüm tarım sektörünün temel sorunlarından bir olan depolama probleminin zeytinyağı sektörü için de bir problem olduğunu dile getiren Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, depolama olanaklarının yetersizliği ve depolama koşullarının uygunsuzluğu sorunları ile karşılaşıldığını, üyelerden gelen talepler doğrultusunda zeytinyağında kalite ve değerin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla Çine Ziraat Odası ile birlikte Aydın Ticaret Borsası’nın ortak olduğu zeytinyağı lisanslı depo güdümlü projesinin hayata geçirilmesi adına ilk adımın atıldığını belirtti.

Zeytin ve Zeytinyağı ihracat verilerinden bahseden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M.Kadri Gündeş, 30 Eylül 2021 tarihi itibariyle 2020-2021 sezonu sofralık zeytin ihracatının miktar bazında %5 artış ile 88 bin 393 ton, tutar bazında ise %3’lük bir artışla 150 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı.

Sofralık zeytin ihracatının 114 milyon dolarlık tutarının siyah zeytin, 36 milyon dolarlık tutarının ise yeşil zeytinde gerçekleştiğini dile getiren Gündeş, sofralık zeytin ihracatında Almanya, Irak, Romanya, ABD ve Bulgaristan’ın önde gelen ülkeler arasında olduğunu belirtti.

Zeytinyağı ihracatının bir önceki sezona göre miktar bazında %3 azalarak 44 bin ton, tutar bazında ise %22 artarak 134 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Gündeş, zeytinyağı ihraç birim fiyatının önceki sezona kıyasla %26 artarak, 2,43 dolar kilogramdan 3,06 dolar kilograma yükseldiğini belirtti.  Gündeş, 2020/2021 sezonunda en çok zeytinyağı ihraç edilen ülkelerin ABD, İspanya, Japonya, İran ve Suudi Arabistan olduğunu söyledi.

 

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın ili sofralık zeytin verileri, yaşanılan kuraklık ve desteklemelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

Aydın ilinde toplam 154 bin hektarlık bir zeytin alanı olduğunu ve büyük bir kısmının sulanmayan alanlar olduğunu belirtti. Ökdem, “Sofralık zeytin üretiminde 2019 yılında 70 bin ton üretimden 120 bin tonlara gelen bir üretimimiz var. Yağlık zeytinde ise 300 bin ton bandında seyrediyor” diye ifade etti.

Desteklemelere ilişkin açıklamalarda bulunan Ökdem, “Danelik zeytinde 80 kuruş ve 15 kuruş olmak üzere desteklemelerimiz mevcut. Bu anlamda 2019 yılında danelik zeytinde 2 milyon, 2020 yılında 3 milyon liralık destekleme ödemesi yapıldı. Yağlık zeytinin verimlilik yıllarında 16 milyon lira, geçtiğimiz yılın verimli bir yıl olmaması sebebiyle 5 milyon 700 bin lira desteklemeyi sürdürüyoruz ”dedi.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’un moderatörlüğünde gerçekleşen II. oturuma Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik konuşmacı olarak katıldı.

Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe yaşanılan sorunların çözümü noktasında atılması gereken adımların ve alınması gereken önlemlerin aktarıldığı toplantıda, üyeler ile birlikte zeytin ve zeytinyağı sezonunun mevcut durumu değerlendirildi.

Toplantı boyunca gündeme gelen tüm sorunların çözümü için ortak hareket etme kararı alan sektör temsilcileri, konularla ilgili çalışmaların yürütülmesi noktasında fikir alışverişinde bulundu.

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı