02 Mayıs 2024 Perşembe

26.11.2023 Aydın Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası Bilim Sanat Merkezi Öğrencileriyle Birlikte Dünya Zeytin Günü’nü Kutladı

Aydın Ticaret Borsası ve Köstem Zeytinyağı Müzesi işbirliğinde, “Minik Eller Sanatla Buluşuyor” mottosuyla Zeytin Çocuk Festivali düzenlendi.

Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC)  girişimi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) aldığı karar ile zeytin ağacı Somut Olmayan Kültürel Miras listesine eklenen ve Dünya Zeytin Ağacı Günü ilan edilen 26 Kasım ‘da, Aydın Ticaret Borsası Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, Dünya Zeytin Günü’nü kutladı.

Dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi olma özelliği taşıyan Köstem Zeytinyağı müzesinde gerçekleştirilen etkinlikte, Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin kurucularından Güler Köstem, Aydın Ticaret Borsası Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerine zeytinin tarihi ve önemi hakkında bilgilendirmede bulundu.  Öğrenciler, müze içerisinde bulunan farklı dönemlere ait zeytin sıkım tekniklerini ve ekipmanlarını yerinde inceledi.  Teknik gezinin ardından öğrenciler, farkındalık atölyesinde kilden kandil yapımını öğrendi.

Zeytin ve zeytinyağı mirası açısından kentin en önemli destinasyon noktalarından biri olduklarını ifade eden Güler Köstem, günün anlam ve önemi dolayısıyla Aydın Ticaret Borsası Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri ile bir araya geldi. Zeytinin, hem sağlık için hem de barışı simgelemesi dolayısıyla değerli olduğunu ifade eden Köstem,” Hepimiz zeytinle büyüdük, onunla yaşamaya devam ediyoruz. Zeytin ağacı, geleceğimizin en güzel mimarı olan siz değerli çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miraslarımızdan biridir” dedi. Çocuklara zeytin sevgisini aşılamak adına farkındalık atölyeleri oluşturduklarını ifade eden Köstem, kurulan bu atölyelerde zeytinyağının önemini aktardıklarını ifade etti.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, zeytin ağacının barışın, bilgeliğin ve umudun en önemli simgelerinden olduğunu ifade ederek UNESCO tarafından her yıl kutlanan Dünya Zeytin Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde farkındalık oluşturmak ve zeytinin geçmişten geleceğe aktarılan bir miras olduğunu hatırlatmak amacıyla Köstem Zeytinyağı Müzesi ile birlikte Aydın Ticaret Borsası Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerine yönelik Zeytin Çocuk Festivali düzenlediklerini belirtti. Çondur, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek tüm üreticilerin Dünya Zeytin Günü’nü kutladı.