17 Mayıs 2024 Cuma

30.04.2024 Aydın Ticaret Borsası’nda “Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazara Hazırlama Konferansı” Düzenlendi

Aydın Ticaret Borsası, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, İncir Araştırma Enstitüsü ve Soğutma, Muhafaza, Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) işbirliğinde Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazara Hazırlama konulu konferans düzenlendi.

Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel’in açılış konuşmalarıyla başlayan Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazara Hazırlama Konferansı’nda Erdel, gıdada ürün dondurma teknolojisi, ürünü dondurarak kurutma teknolojisi ile ülkemiz ekonomisine sağladığı katkıları aktardı. Erdel, “Konunun uzmanları tarafından tarımsal ürünlerin verimliliğini artıracak yöntemler ve  bu ürünlerin nefasetini koruyarak nihai tüketiciye ulaşılmasını sağlayacak olan yeni nesil tarım teknolojilerinin paylaşımı, sektör paydaşlarına ve kentimizin önemli tarımsal ürünlerine fayda sağlayacaktır”dedi.

Açış konuşmalarının ardından ilk oturum SOMTAD Başkanı Prof.Dr. Rahmi Türk’ün moderatörlüğünde gerçekleşti. Konferansın I.oturumu Freeze Dry Mach Ltd.Şti. yetkilileri Arda Sökmen ve Serkan Kılıç’ın Meyve ve Sebzelerde Dondurarak Kurutma Teknolojsi konulu sunumu ile başladı. Freeze Dry yöntemi ile pazarlama stratejisinden bahsedildi. Gıdalarda Ürün Dondurma Teknolojisi ise Iceberg Ürün Muıhafaza Merkezi yetkilisi Derya İkat tarafından paylaşıldı.

İlimizin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan kestane meyvesinde muhafaza-market ve pazardaki sorunları ve çözüm önerileri Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr.Engin Ertan tarafından aktarıldı. Ertan,  ülkemizde kestane üretiminde ilk sırada yer alan ilimizin üretim potansiyeli nedeniyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yapılan çalışmaları paylaştı.  İncir Araştırma Enstitüsü Gıda Mühendisi Dr. Hafize Şengül Binat, incirin hasat edildiği süreçten itibaren muhafaza, kurutma, ambalajlama ve pazara hazırlanması konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Konferansın II. oturumu SOMTAD Başkanı Prof.Dr. Rahmi Türk’ün bahçe ürünlerinde ambalaj- lojistik ve geleceği konulu sunumu ile başladı. Türk, bahçe ürünlerinde ambalajlamanın önemine vurgu yaptı. Ardından Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu, bahçe ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlanması ve geleceği konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr.Burak Erdem Algül, bahçe ürünlerinin muhafazasında yeni teknolojik gelişmeleri paylaştı. FRITERM A.Ş. Makine Mühendisi Yeşim Onat, soğuk depo tasarımı, ekipman seçimi ve enerji verimliliği konulu sunumu ile soğuk zincirin ve yeşil üretimin önemini aktardı.   İncir Araştırma Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Dr.Duygu Birol, Yeşil Mutabakat – Karbon Ayak İzi konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Gerçekleşen sunumların ardından katılımcıların yöneltmiş olduğu sorular cevaplandırılarak konferansa ilişkin sonuç ve değerlendirmede bulunuldu.

Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazara Hazırlama Konferansı’na; Aydın Adnan Menderes Ünivaersitesi Ziraat fakğltesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sürmen, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Figen Köksal, Aydın Ticaraet Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel ve Meclis Üyesi Ahmet Şenel,  İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Birgül Ertan, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Ayhan Atakul ve Yönetim Kurulu Üyesi Veli Tuna, kurum yetkilileri ve davetliler katılım sağladı.