28 Nisan 2024 Pazar

38. Sayı Anadolu’dan Dünyaya Açılan Bir Başarı Hikayesi : Bilara

Tarım kenti olan Aydın’da üretimin, ticaretin ve ihracatın gelişmesi için projeler geliştiren Aydın Ticaret Borsası, üyelerinin küresel rekabet gücünü ve dış ticaret hacmini artırma misyonuyla çalışmalarını sürdürmekte olup gıda ve gıda teknolojileri sektörünün gelişimine yön veren firmaların tanıtımına, markalı ürünlerin yerli ve yabancı ziyaretçileriyle buluşmasına fırsat sunan fuarlara katılım sağlamaktadır.

Aydın Ticaret Borsası ve kardeş borsa olan İstanbul Ticaret Borsası, üyeleriyle birlikte Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı- WorldFood İstanbul 2022 Fuarı’nda yer almıştır.

Sebze ve meyve kurutma girişimindeki başarısıyla Aydın’ın yöresel ürünlerini dünya pazarlarıyla buluşturan Aydın Ticaret Borsası üyelerinden Yasemin Korkut, gıda sektörünün uluslararası buluşma noktası olan  Worldfood İstanbul Gıda Fuarı’na katıldı.

Firmanızın WorldFood öncesi perspektifi nasıldı?  Firmanızın faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?

Avrupa pazarında ürünlerimizi tanıtıp ülkemize döviz getirmeyi hedefleyen ve Mikro işletme görünümünde olan Anadolu Gıda,  Worldfood İstanbul Fuarı’na katılım sonrası büyüme ve gelişme göstererek bilanço ve cirosunda artış göstermiştir.

WorldFood İstanbul hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Anadolu Gıda olarak WorldFood size neler kazanımları nasıl oldu?

Türkiye’nin önde gelen gıda fuarlarından biri olan WorldFood’un hem katılımcı hem de ziyaretçi profili bakımından oldukça efektif bir fuar olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin en önemli gıda fuarı olarak bilinen  WorldFood,sektörün tüm bileşenlerini bir araya getiriyor.

Bu sebeple Worldfood İstanbul Fuarı’na katılım sağlamamız bize farklı bir vizyon ve bakış açışı kazandırdı. Fuarda farklı coğrafi ülkelerden insanlarla tanışmak ve alıcı firmaların talepleri doğrultusunda yeni iş fikri oluşması ve farklı ambalaj ve tasarımları keşfederek sektörümüzdeki farklılaşma açısından bizim için bir artı oldu.

Fuar öncesinde uluslararası pazar arayışınız nasıldı?

Worldfood İstanbul Fuarı öncesi tamamen kendi bütçemizle yurtdışı fuarlarına sadece ziyaretçi olarak katılım sağladık. Yurtdışı mevcut pazarı ve bu pazarı ulaşmaya çalıştık.

Fuardan sonra iş birliği içerisinde olduğunuz firmalar oldu mu? Hangi ülkelerle ticaret potansiyeliniz başladı? En çok rağbet gören ürünlerinizin neler oldu?

Fuar süresince bir çok ülkeden firmalarla ikili görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerimizde firmalara hem Anadolu Gıda’nın vizyonundan hem de ürün çeşitlerimizden bahsettik. Oldukça olumlu geçen görüşmelerde firmalar bizden Freeze dried talebinde bulunmuştu. Fuar sonrasında bir fizibilite çalışması yaparak Freeze Dried projemizi hayata geçirdik. Bu firmaların taleplerine olumlu dönüş yapabilmek için yeni yatırım sürecine girdik. 2022 yılında katılım sağladığımız World Food İstanbul Fuarı’nda özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya ve Rusya gibi ülkeler raflarımızda bulunan tüm ürünlerimize oldukça rağbet göstermişti.

Borsamızın sizleri yurtdışı firmalarıyla bir araya getirdiği fuar organizasyonları için neler söylemek istersiniz? Bu süreçte borsamızın katkıları nasıldı?

Farklı ülkelerden alıcı firmalar ile bizi bir araya getiren, ürünlerimizi tanıtma aşamasında maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Aydın Ticaret Borsası’na çok teşekkür ediyoruz. Bizim için en önemlisi bize sağlanan stantta ürünlerimizi sergileyebilmek, insanların görmesini sağlamak ve oluşan talepler sonrası ileriye dönük yeni yatırımlara teşvik eden bir fuar dönemi olmasıydı. Borsamızın desteğiyle yine 2023 yılında ve daha geniş bir stant sağlanmasıyla daha da başarılı bir sezon geçireceğimizi umut ediyoruz.

Bu sene katılacak olduğunuz World food fuarından beklentileriniz nelerdir? WorldFood İstanbul’a katılma/tercih etme sebeplerinizden kısaca bahseder misiniz?

WorldFood İstanbul, 2.kez katılım sağlayacağımız, yurt içi ve yurt dışında adından hızla söz ettirmeye başlayan katılımı çok güçlü bir fuar Bu yüzden Anadolu Gıda markası olarak mevcut ürünlerimize ek olarak yeni ürünlerimizi de ihracat pazarlarıyla buluşturmak ve yeni paydaşlar kazanmak amacıyla fuara katılacağımız için oldukça mutlu ve umutluyuz.

2023 WorldFood İstanbul fuar organizasyonunda hala görüşmekte olduğumuz yeni iş birlikleri yapmak istediğimiz alıcı firmalar ile anlaşma sağlamak istiyoruz. Özellikle Türkiye’de bir ilk olarak piyasaya sürdüğümüz ve gayet başarılı olduğumuz kurutulmuş ve öğütülerek un haline getirdiğimiz doğal renklendirici toz grubu ürünlerimizi sergileyerek renkli bir stant hazırlamayı düşünüyoruz. Ayrıca yeni yatırım projemiz olan Freeze Dried sektörüne olan ilgi ve alakayı gözlemlemek istiyoruz.